Automatisering en artificiële
intelligentie in animatie

Computers en robots komen onze jobs afpakken, dat lezen we in alle kranten. Elke week verschijnen artikels met titels als ‘Jobs die zullen verdwijnen tegen 2030’ en ‘Kan een robot jou vervangen?’.

Zo’n nieuws kan beangstigend zijn. Is wat je vandaag weet morgen overbodig?

Je kan er ook een uitdaging in zien. Als bepaalde taken geautomatiseerd worden, wat kan je dan bijleren dat een computer nog niet kan? Hoe kan je de golf vóór blijven?

Kijk even mee in mijn keuken voor een concreet voorbeeld. Ook in mijn business van video animaties wordt constant geautomatiseerd, waardoor repetitieve taken wegvallen. Zo komt er ruimte voor meer illustraties en creativiteit.

Ik maakte net een reeks animaties voor Telenet in opdracht van Tinqwise. Automatiseren was nodig om snel een groot volume aan video’s in 2 talen te maken.

Zo herkent software (via artificiële intelligentie) de beweging van mijn lichaam en analyseert die om getekende figuurtjes te bewegen. Stemherkenning zet de woorden van de voice-over om in bewegingen van de getekende monden. Zelfs animaties van stappende en rennende figuurtjes werden automatisch gemaakt door de computer te leren waar armen en benen zijn.

Automatisering en artificiële intelligentie in animatie

Als saaie of repetitieve klusjes wegvallen, merk je dat er plots meer tijd over is voor andere dingen. Gedetailleerde illustraties zoals een sneeuwlandschap of een ondergaande zon maken. Meer tijd om grapjes in het scenario te schrijven. Grondiger werken met de stemacteurs in de studio.

Soms gaan evoluties rond ons erg snel (smartphones) en soms duurt het een tijdje voor innovaties doorbreken (VR). Niemand weet wat de toekomst brengt. Dus hou je ogen goed open en leer bij. Ik hoop dat jij ook manieren vindt om AI in te zetten voor saaie taken en tijd te maken voor werk waar jij goed in bent. Misschien heb je al interessante oplossingen gevonden? Let me know!

Bekijk het resultaat van dit project.